NOVO JUTRO: PSIHOLOZI SAVETUJU - EVO kada je pravo vreme da ostavite DETE SAMO KOD KUĆE

Branka Tišma, školski psiholog i Jelenom Stanković, psihterapeut, za Novo jutro televizije Pink, govorile su o tome kada je vreme da deca mogu da ostanu sama kod kuće, kao i pod kojim uslovima možemo da ih ostavimo da brinu o sebi i kako ih pripremiti za ovaj vid samostalnosti.

 

 

- Za takvu vrstu aktivnosti treba da budu spremni i roditelji i dete. Često roditelji nisu spremni da ih ostave, iako su deca objektivno spremna. Za svako dete je jako individualno kada je spremno da ostane samo kod kuće. Neka ranije sazrevaju, a neka kasnije, posebno ako su sputana od roditelja u sazrevanju i osamostavljivanju - rekla je Branka Tišma, školski psiholog.

Kako je objasnila, roditelj treba da krene sa pripremama, roditelji imaju gomilu strahova.

- Roditelj ima gomilu strahova, a malo toga što ga podržava u tom vidu roditeljstva. Jer i okolina stalno postavlja pitanja i sumnja u to. Roditelji i porodica u sistemu u kome živimo nema nikakvu podršku za razvoj. Obrasci ponašanja koji su nekada bili važni i pomagali, sada samo odmažu, a neki nivoi i obrasci i formule i novi načini nisu izgrađeni i svaka porodica ih otkriva sama za sebe i otkriva ih na svoj način  - rekla je Tišma.

 

 

Psihoterapeut Jelena Stanković, naglasila je da priprema treba da ide uzajamno, i roditelj i dete se pripremaju paralelno. 

- Ne možemo odjednom da se iskrademo i samo nestanemo, jer je to stresno za dete. Uvek se treba javiti detetu. Kada idemo do prodavnice i brzo se vraćamo, za pet, deset minuta. Preporučljivo je oko desete godine, ali je vrlo individualno i zavisi od zrelosti deteta - rekla je Stanković.

Kako je rekla, u predškolskom uzrastu ne treba ostavljati dete nikako, a kako kaže, ima slučajeva da ih ostavljaju već sa 4, 5 godina.

- Oko desete treba krenuti sa ostavljanjem i na sat vremena. Do 12-te godine je čak i dobro da ostane, jer mu na taj način gradimo samopouzdanje i samopoštovanje, ali i odgovornost - rekla je ona.

Psihoterapeutkinja je objasnila da je bitno da deca znaju brojeve telefona na koje mogu da se obrate bilo roditeljima, bilo tetkama, bakama i slično, da bi mogli da se jave ukoliko treba.

- Mogu se upozoriti na sve mogućnosti koje su u kući, možemo u spontanim razgovorima sa njima napraviti komunikaciju o tome kako bi oni razmišljali u nekimk situacijama kada će ostati sami. Često se preliva strah sa odraslih na decu i oni oinda upiju te strahove i kategorično ne žele da se odvoje od starijih. Priča je je prilično individualna i opipljiva - rekla je Stanković.

 

 

Školski psiholog predlaže da je jako dobro praviti strukture dana kada će šta uraditi.

- Obratiti pažnju na strukturu i to koje aktivnosti će imati za tih osam sati, jako je važno da dete bude aktivno, da ima organizaciju dana - rekla je Tišma.

 

 

 

 

Povratak

Psihoterapija

Podrška u prevazilaženju trenutnih problema u oblasti psihičkog života, upravljanje stresom, podrška u rešavanju psihičkih problema: panični napadi, fobije, depresija, nesanica, pa sve do ličnog rasta i razvoja otkrivanjem novih potencijala i uvida o sebi i drugima.

Kontakt

Jelena Stanković: 063/125-80-55

Adresa:
Đurićeva 20, Zvezdara
Beograd

Email:
info@mojaoazaterapeut.com

 


 

 

© Copyright 2020 Moja Oaza

bcoolsite.com