Priprema sportista

"Sport ne gradi karakter. On ga otkriva" Heyword Broun

"Promašio sam više od 9000 šuteva u svojoj karijeri. Izgubio sam skoro 300 utakmica. 26 puta mi je povereno da izvedem šut koji bi doneo pobedu i promašio sam. Doživljavao sam neuspeh za neuspehom u svome životu i to je razlog zašto sam uspeo."

Michael Jordan

Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika.

Psiho-fizička priprema sportista:

 Psiho-fizičke pripreme su, u različitim vidovima,  sastavni deo trenažnog procesa od najranijeg sportskog uzrasta do elitnog sporta.

Sigurno ste primetili razliku između prosečnog i vrhunskog sportiste jer kada ste u društvu ‘’broja jedan’’ osećate kako on ‘’zrači’’.

Šta je to što ga čini jedinstvenim i tako drugačijim od ostalih? Odgovor na ovo pitanje jeste: JEDINSTVO TELA I DUHA

Potpuna povezanost ova dva segmenta čovekovog bića omogućava da pojedinac, sportista u svakom trenutku svoga postojanja  bude u ‘’sada i ovde’’ bilo da se nalazio u kafiću, na treningu ili na finalnom meču svetskog prvenstva.

Biti u ‘’sada i ovde i to kroz jedinstvo tela i duše’’ samo je jedan od principa Geštalt psihoterapije koji je moguće dosegnuti i živeti.

U našem radu zalažemo se da sportiste naučimo metodama i veštinama koje uzajamno utiču i na njihov kvalitet igre, ali i na njihov kvalitet života. Naša filozofija jeste da su svakodnevni život i sportski život jednog sportiste uzajamno povezani i nerazdvojivi pa uticajem na jedan od njih zapravo utičemo na potpun rast i razvoj ličnosti. Nije redak slučaj da kroz sport neki sportisti postanu ‘’broj jedan’’ u svojim drugim sverama života. Koliko imamo uspešnih poslovnih ljudi koji su svoju afirmaciju započeli baš u sportu i postal uspešni menadžeri, pravnici, ekonomisti…

Naš rad podrazumeva podjednak osvrt i na telo i na dušu. Pravljenjem jedinstvenog programa, prilagodjen vašim potrebama, željama i mogućnostima zajedno možemo da idemo ka ciljevima: da budete uspešni, osvojite prvenstvo, dokažete sebi i drugima da možete bolje i više od trenutno postignutog, ako se osećate zaustavljeno u svom životu i radu, nakon povrede, nemilog dogadjaja ili iz nekog drugog razloga …ako želite…da budete uspešniji u školi, imate bolje odnose sa roditeljima, trenerom, kolegama, partnerom i decom možemo zajedno tragati i konstruisati samo vaš način za dolaženje do cilja.  Do cilja se dolazi prevazilaženjem jedne po jedne  prepreke, a rezultat onda sam dođe.

 Prepreke mogu dolaziti:

- iz porodičnog  života

-odnosa sa roditeljima, sa bračnim partnerom  ili decom

- iz odnosa sa trenerom, kolegama,

- zbog oporavak nakon povrede, ili nakon nemilog dogadjaja,

-lične bolesti ili bolesti osobe iz okruženja

-zbog loše materijalne situacije

-specifičnih odnosa u klubu ili zbog specifičnog poslovnog okruženja

-prepreku mogu predstavljati naše misli, osećanja, želja , mogućnosti

 

Kako radimo?

Timski rad obuhvata zajednički rad sertifikovanog sportskog trenera manuelnog terapeuta i psihoterapeuta koji zajedno sa Vama prave Vaš individualni plan rada koji je usklađen sa vašim ciljevima, željama i mogućnostima. Ukoliko postoji potreba dodatno uključujemo stručnjake iz oblasti ishrane i homeomatije.

 

(poseban text):  Psihološka priprema sportista:

Kada govorimo o terminu ''psihološka priprema sportista'' možemo primetiti da ruski autori pod tim pojmom podrazumevaju opštu psihološku pripremu (razvijanje istrajnosti, odgovornosti, samokontrole, emocionalne stabilnosti), kao i aktivnosti trenera i samih igrača neposredno pre, za vreme i posle takmičenja.

 Američki autori su, s druge strane, usmereni ka razvijanju i korišćenju konkretnih metoda i tehnika kojima se može postići optimalno stanje psihe neophodno za uspeh na takmičenju.

Ako zanemarimo ove razlike možemo reći  da je psihološka  priprema sportista  dugoročan, kontinuiran proces koji se sprovodi u toku celokupnog procesa bavljenja sportom (dakle, i u fazi treniranja, a ne samo vezano za takmičenje!)

To su planske i sistematske aktivnosti samog sportiste, trenera i stručnog saradnika

(psihologa (psihoterapeuta) ili lekara). Te aktivnosti su psihološke, pedagoške i saznajne prirode usmerene  ka stvaranju uslova za povoljan razvoj dispozicija ličnosti uopšte, kao i onih

specifičnih, vezanih za uspeh u sportu.

Možda je najpotpunije psihološku pripremu sportista shvatiti kao složen proces koji se sastoji iz tri

komponente:

 - opšte psihološke pripreme za dugotrajan proces vežbanja;

 - psihološke pripreme za takmičenje i

 - psihološke pripreme za konkretno takmičenje.

 

Opšta psihološka priprema za dugotrajan proces vežbanja

 

Ova faza podrazumeva upoznavanje ličnosti svakog sportiste. Prihvatanjem ovog prvog i osnovnog koraka u psihološkoj pripremi, na red dolazi procena konkretnih svojstava kao što su, na primer, nivo aspiracije konkretnog igrača ili njegova motivisanost za treniranje u konkretnim uslovima za konkretno takmičenje, itd.

U ključne aktivnosti psihološke pripreme sportista za dugotrajan proces vežbanja, dakle, spadaju razvijanje osobina ličnosti koje sportiste predodrenuju za uspeh i po kojima se, kasnije,

značajno razlikuju od ostalih, kao što su istrajnost, odgovornost, samokontrola, emocionalna

stabilnost, samopouzdanje, odlučnost, itd.

podsticaji za njega lično da trenira i da se zalaže. Utoliko je značajnije dobro poznavati

svakog igrača u ekipi!

U ovoj fazi psihološke pripreme, treneri moraju više pažnje posvetiti negovanju

odgovarajuće  klime u ekipi, odnosno razvijanju osećaja pripadnosti (baš tom timu) kod svakog

igrača, što dovodi samo po sebi i do boljih rezultata. Mada izuzetno važan za uspešnost tima uopšte, ove

aktivnosti trenera su od neprocenjivog značaja u radu ekipa koje se samo povremeno okupljaju, što je slučaj upravo sa reprezentacijama. Naravno da važan podsticaj u tom pravcu predstavlja lični primer trenera ako I sam ima zadovoljavajuće odnose sa svim igračima, ako nema miljenika, ako dosledno hvali ili kritikuje sve igrače u zavisnosti od njihovog ponašanja i učinka, onda stvara uslove (i povećava verovatnoću) da će i igrači slediti njegov primer. Iz tog razloga posebnu pažnju treba posvetiti psihičkoj pripremi trenera.

 

Psihološka priprema za takmičenje

 

Ovaj segment psihološke pripreme usmerava aktivnosti trenera i igrača ka konkretnijim problemima

koji se javljaju u vezi sa samim takmičenjima ili utakmicama. Osim bavljenja vlastitim potrebama pred

takmičenje, važno je odgovarajuću pažnju posvetiti i upoznavanju komparativnih karakteristika protivničkih igrača. Usredsrenujući pažnju na dobre i loše strane protivničkih igrača, postižemo uvid u situaciju, možemo da planiramo vlastite korake, odnosno taktiku, a kada nam je nešto poznato i izvesno  smanjuje se osećanje nesigurnosti, a povećava se osećaj kontrole i samopouzdanja.  Ličnost trenera je izuzetno bitna. Trener unapred preuzima deo odgovornosti za postignuti uspeh ili neuspeh što je rasterećuje za igrače i stvara im uslove da stvarno pokažu koliko mogu u datom momentu. S

obzirom da je u ovoj fazi psihološke pripreme već uradjeno sve što je bilo moguće na planu

razvijanja individualnih svojstava relevantnih za postizanje uspeha, igrače treba hvaliti i isticati njihove

prednosti, čime se jača njihova sigurnost u sebe. Potrebno je relativizirati značaj pobede i poraza kod igrača,koliko god je to moguće. Niti je uspeh, jednom postignut, trajan bez kasnijeg rada, niti je neuspeh fatalan. Ako se i uspeh i neuspeh shvate kao iskustvo, koje može dovesti do promena onda su svi rezultati samo podsticaj za dalji psihofizički rast i razvoj.

 

Psihološka priprema za konkretno takmičenje

 

Ova vrsta pripreme podrazumeva sve što i predhodne dve s’tim što se fokus još više sužava na konkretnog protivnika ili konkretnu suparničku ekipu. Psihološka priprema za konkretno takmičenje može podrazumevati pojedine metode I tehnike koje se mogu kratkoročno primeniti, ali je efekat, svakako bolji i postojaniji ako su ovim pripremama predhodile predhodne dve.  Psihološka priprema posle takmičenja je značajna posle doživljene pobede jednako kao i posle doživljenog poraza ili slabog rezultata. Svedoci smo, na primer, stvaranja zvezda od mladih igrača koji su odigrali svega nekoliko zapaženih utakmica. Mladim ljudima koji su još uvek u procesu sazrevanja i upoznavanja sebe i vlastitih mogućnosti i htenja, nespremnim za promene u životu često se dogodi da dožive d aim se ’’ izmiče tlo pod nogama.’’ U ovom primeru dolazi do izražaja psihološka priprema posle takmičenja koja je osnov za dalji tok privatnog i sportskog života.

 

Povratak

Psihoterapija

Podrška u prevazilaženju trenutnih problema u oblasti psihičkog života, upravljanje stresom, podrška u rešavanju psihičkih problema: panični napadi, fobije, depresija, nesanica, pa sve do ličnog rasta i razvoja otkrivanjem novih potencijala i uvida o sebi i drugima.

Kontakt

Jelena Stanković: 063/125-80-55

Adresa:
Đurićeva 20, Zvezdara
Beograd

Email:
info@mojaoazaterapeut.com

 


 

 

© Copyright 2020 Moja Oaza

bcoolsite.com